
topper

Frankrijk - Pessac-Léognan, Rive Gauche, Bordeaux
Een elegante Bordeaux vol rood fruit, subtiele toast & zachte tannines – ideaal bij wild of gewoon omdat het kan!
Deze Pessac-Léognan uit 2019 is als de Franse versie van James Bond: stijlvol, charmant én spannend. De wijn combineert soepelheid met elegantie dankzij zijn blend van Bordeaux-druiven (Merlot/Cabernet Sauvignon). Rood en zwart fruit voeren de boventoon in geur én smaak, ondersteund door lichte toast- en vanilletonen uit 12 maanden rijping op eikenhouten vaten. Door het gepatenteerde vinificatiesysteem blijft hij fris én rond; perfect voor wie houdt van klassieke Bordeaux zonder stijve etiquette. Een wijn die net zo goed past bij sterrenrestaurants als bij jouw doordeweekse konijn met mosterd.
Het sappige konijnenvlees wordt perfect gecomplementeerd door het rode fruit & lichte houttonen.
Het elegante karakter sluit naadloos aan bij de delicate smaak van kwartel.
'Eendenconfit' heeft genoeg kracht om deze Bordeaux te laten schitteren zonder onder te sneeuwen.
'Ratatouille' brengt groente-umami waar deze wijn vrolijk naast paradeert.
3.9/ 5
Deze wijn wordt geroemd om zijn soepele, fruitige start en kruidige tonen van tabak en teer, met een mooie tanninestructuur en gecontroleerd houtgebruik. Nu al heerlijk drinkbaar, maar met voldoende kracht om nog enkele jaren te rijpen.
Château de Rochemorin ligt niet alleen op een heuveltop om jaloers op te zijn, maar heeft ook nog eens Montesquieu als historische huisgenoot gehad – filosofisch verantwoord drinken dus! Hier worden wijnen gemaakt die net zo veelzijdig zijn als het Franse landschap zelf: mineralig wit én elegant rood. Deze Pessac-Léognan AC 2019 is hun rode paradepaardje: soepel, rond én spannend tegelijk. De wijn krijgt zijn karakter door fermentatie in roestvrijstaal (met hightech hoed-breek-systeem – wie wil dat nou niet?) gevolgd door 12 maanden chillen op eikenhouten vaten waarvan tot 40% splinternieuw is. Het resultaat? Een glas vol donkerrode pracht dat ruikt naar vers geplukt bosfruit met daaroverheen getoast brood en wat zachte vanille. Smaakt geweldig bij wild of wanneer je jezelf gewoon eens wil trakteren op wat Bordeaux-glamour zonder poeha.
Deze wijn komt het best tot zijn recht tussen nu en ongeveer 2027. Door de elegante structuur en frisse fruittonen is hij nu al heerlijk, maar enkele jaren rijping zorgt voor nog meer diepgang.
Pessac-Léognan AC 2019 is een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. Je proeft vooral rood (kers) en zwart fruit (braam), met subtiele hints van vanille en lichte toast dankzij de houtrijping.
Serveer deze Bordeaux licht gekoeld op zo’n 16-18°C. Schenk hem eventueel over in een karaf zodat hij even kan ademen; dat haalt de elegantste aroma’s naar boven.
Het bijzondere aan deze wijn is zijn combinatie van elegantie, soepele structuur én spanning door frisheid. De rijping op deels nieuw eikenhout geeft extra complexiteit zonder overheersend te worden. Bovendien heeft Château de Rochemorin een rijke filosofische historie!
AC staat voor 'Appellation d'Origine Contrôlée', een Frans kwaliteitslabel dat garandeert dat de wijn uit Pessac-Léognan komt én voldoet aan strenge productie-eisen qua druivenrassen, vinificatie en herkomst.
De wijn combineert prachtig met wild zoals konijn met mosterdsaus of eendenconfit, maar doet het ook verrassend goed bij gebakken kwartel of zelfs ratatouille uit de oven.